Historia Parafialny Zespół Barnimie

Historia istnienia organizacji Caritas w Polsce bierze swój początek w roku 1929, kiedy to na ziemiach polskich rozpoczęła swoją pracę charytatywną. Organizacja istniała nawet w czasie okupacji niemieckiej i po II wojnie światowej-do 1950r.    W tym właśnie roku władze PRL zabroniły prowadzenia działalności charytatywnej Caritas kościelnej i przekazano majątek Stowarzyszeniu Katolików Świeckich „Caritas”. Dopiero po 1989r kościelna „Caritas” wznowiła swoją działalność.

Parafialny Zespół Caritas (PZC) w Barnimiu powstał 15 lat temu, w dniu 05.04.1997r z inicjatywy śp. Ks. Ireneusza Starachowskiego, pierwszego proboszcza nowo powstałej parafii w Barnimiu. Do zespołu ludzi „dobrej woli”, którzy chcieliby poświęcić swój czas wolny i nieść pomoc ludziom potrzebującym, ks. Proboszcz powołał:

• Z Dominikowa - Elżbietę Szumotalską, Jadwigę Remendę
  • Z Zatomia (wcześniej Zofia Kocyła, Andrzej Wolański) obecnie Janina Witkowska
  • Z Niemieńska – (wcześniej Renata Kaszuba) obecnie Grażyna Jóźwiak
  • Z Konotopia: Zbigniew Byczkowski, Tadeusz Tomczyk
  • Z Podegrodzia: Helena Babiracka
  • Barnimie: Barbara Chałupnik, Dorota Konopelska, Teresa Konopelska, Ewa Paszkowska, Andrzej Konopelski.

Przewodniczącym PZC jest ks. Proboszcz Wojciech Kozub.

pwmkozubwojciech.jpg [300x400]

Celem naszej pracy charytatywnej jest wyjście naprzeciw ludzkiej niedoli – biedzie, z którą coraz częściej spotykamy się na co dzień, szczególnie miejscowościach popegeerowskich. Praca w Caritas jest oczywiście całkowicie społeczna i trwa cały rok.. Nie wszyscy się orientują, że nasza organizacja jest organizacja charytatywną, nie dotowaną z nikąd. Oprócz wcześniej wymienionych źródeł pozyskiwania funduszy, jesteśmy wspomagani przez Urząd Miejski w Drawnie i indywidualnych sponsorów.