Program Unijny PAED

aapead300x208.jpg [300x208]Program PEAD to największy projekt Caritas realizowany na skalę ogólnopolską, skierowany bezpośrednio do osób najbardziej potrzebujących.

Kolejna Edycja Europejskiego Programu Pomocy Żywnościowej - PEAD 2009 rozpoczęta!

PEAD to Europejski Program Pomocy Żywnościowej. Polscy przedsiębiorcy w ramach unijnych dotacji produkują artykuły spożywcze, które trafiają do osób najbardziej potrzebujących. PEAD to największy program pomocy żywnościowej w Polsce i zarazem największy program Federacji Polskich Banków Żywności co do wielkości przekazywanej żywności.

Caritas Polska otrzymała w 2009 r. 34% ogólnej puli żywności przyznanej dla Polski (w 2008r. - 32%) co stanowi 46048,637 mln.ton, w tym 18776,084 mln. litrów mleka.

W 2008 r. przekazano w ramach realizacji programu jedenaście produktów spożywczych, a w roku 2009 jest ich aż osiemnaście: mleko, mąka, makaron świderki, kasza jęczmienna, dżem, musli, cukier, płatki kukurydziane, dania gotowe (kasza z mięsem), ser podpuszczkowy (żółty) i ser topiony, a także po raz pierwszy: masło, krupnik, herbatniki, syrop owocowy, makaron krajanka, mleko w proszku i kawę zbożową (instant).

09 lutego br. Caritas Polska w ramach programu „Dostarczanie Żywności dla Najuboższej Ludności Unii Europejskiej 2009 r.” podpisała z Agencją Rynku Rolnego umowę na realizację programu.

Caritas, dzięki tej umowie po raz piąty, samodzielnie za pośrednictwem 44 Caritasów Diecezjalnych oraz za pośrednictwem ok.5000 placówek, będzie zajmował się przekazywaniem żywności osobom najuboższym.

aapead2.jpg [400x79]

Parafialny Zespół Caritas w Barnimiu przekazał już w tym roku swoim podopiecznym, z terenu naszej parafii -7 produktów w ilości:

Mleko -1656 litrów,mąka -1000 kg, makaron świderki-330 kg, musli śniadaniowe z rodzynkami - 664, dżem wisniowy - 1029,6kg, herbatniki - 495,9kg, cukier - 660kg.

Łącznie w naszej parafii,do ludzi potrzebujących, trafiło 5.835,5kg. żywności.

Z tej formy pomocy  korzysta 84 rodziny tj.ponad 330 osób.

UWAGA!!!!  Towar Agencji Rynku Rolnego posiada swoje logo, logo Caritas i logo Unii Europejskiej. Na każdym produkcie żywnościowym widnieje napis:

ARTYKUŁ NIE JEST PRZEZNACZONY DO SPRZEDAŻYacukier.jpg [300x225]

Gdyby komuś z Państwa - naszych czytelników, proponowano sprzedać takie produkty, bylibyśmy wdzięczni za zgłoszenie nam takich incydentów do pracowników P.Z.Caritas w Barnimiu.

aadsc00768.jpg [300x468]DARY UNII EUROPEJSKIEJ W 2008 ROKU

W okresie od marca do listopada 2008r. pracownicy Parafialnego Zespołu Caritas w Barnimiu rozdysponowali dary Unii Europejskiej w postaci żywności.

Były to:

Mleko                       -   6.720,- litr

Płatki Muszli           -       207,- kg.

Makaron                  -    2.010,-kg.

Płatki kukurydziane -     670,-kg.

Cukier                       -       670,-kg.

Mąka                         -    1.680,-kg.

Dżem                         -       394,-kg.

Kasza                        -       670,-kg.

Razem                          13.021,- kg

Z darów żywnościowych Unii Europejskiej korzysta w naszej parafii 86 rodzin tj. 314 osób. We wrześniu Parafialny Zespół Caritas w Barnimiu przeszedł pomyślnie kontrolę dystrybucji żywności przez pracownika Agencji Rynku Rolnego w Szczecinie.

Kolejną żywność otrzymamy 17 listopada 2008 r. będzie to cukier i mleko.

adsc00770.jpg [300x225]adsc00771.jpg [300x225]

abulka.jpg [300x225]DARY Z UNII EUROPEJSKIEJ (2007r.)

W miesiącu listopadzie pracownicy Parafialnego Zespołu Caritas Barnimie po raz ostatni w tym roku podzielili dary z Unii Europejskiej. Tym razem produktem do dzielenia był cukier.

W sumie w roku 2007 dary podzielono między 87 Rodzin.

Łącznie rozdysponowano:

MLEKO                                      6252 L

MAKARON                         1660 kg

MĄKA                                  3310 kg

PŁATKI KUKURYDZIANE     200 kg

SER ŻÓŁTY                          127 kg

SER TOPIONY                      130 kg

CUKIER                                 610 kg

Razem 12.289  kg

Dary trafiły do rodzin najbardziej potrzebujących z Zatomia, Konotopia, Jaźwin, Niemieńska, Dominikowa, Podegrodzia i Barnimia.