16 grudnia 2016 20:54 | Aktualności

Grudniowe wieści z naszej Parafii

Początek chłodnych dni, a więc początek zimy, najczęściej obfituje w mnóstwo zdarzeń..., cały czas coś się dzieje.... Oto kilka ważnych "wydarzeń z ostatniej chwili"...

Żywność Unijna 2016

Okres października – listopada, to czas kiedy nasz Parafialny Zespół Caritas w Barnimiu ma mnóstwo pracy... powolutku przygotowujemy się już do Świąt, ale wykonujemy także inne prace.  W tym roku, podobnie jak w latach poprzednich, w ramach programu PO PŻ 2014-2020 "Podprogram 2016", który jest  współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) otrzymaliśmy mnóstwo darów żywności.  W ramach tego programu w Parafii Barnimie skorzystało z pomocy 69 rodzin tj.189 osób.

Podopieczni Caritasu, w trzech dostawach, otrzymali żywność która ważyła 5.372,95 kg, a wartość darowizny wynosiła 18.953,02 złotych.

Żywność która trafiła do naszych podopiecznych to: mleko, olej rzepakowy, szynka drobiowa, gulasz wieprzowy z warzywami, powidła śliwkowe, herbatniki, ryż, groszek z marchewką, fasola i cukier.

W okresie przedświątecznym otrzymamy jeszcze jeden transport żywności, był w nim makaron, mleko, konserwy rybne i gulasz.

Z kolei pracownicy Caritasu zorganizowali dla naszych podopiecznych bezpłatne warsztaty kulinarno-dietetyczne, dotyczące zdrowego żywienia, przeciwdziałania marnowaniu żywności  oraz edukacji ekonomicznej. Warsztaty odbywały się w Świetlicy Wiejskiej w Barnimiu. Zajęcia poprowadziły panie z Caritas ASZK - pani kucharka -Małgorzata Wojtasiak, pani dietetyk -Kamila Kuchta i koordynator PO PŻ -pani Bożena Jeziorska.

Dziękujemy.

Mikołaj w parafii Barnimie

Ho, Ho, Ho... powstał problem! Brak opadów śniegu i dodatnie temperatury zmusiły Mikołaja w Barnimiu do poruszania się nie saniami z reniferami lecz samochodem.

Mikołaj podążał od miejscowości do miejscowości aby zdążyć na czas rozdać aż 99 paczek! Ten sympatyczny Starszy Pan odwiedził Zatom, Dominikowo, Barnimie, Podegrodzie, Konotop i Niemieńsko.

Dzieci otrzymały paczki w kościołach i kaplicach... było przy tym mnóstwo śmiechu i radości, gdyż Maluchy podczas spotkania z Mikołajem chętnie mówiły wierszyki i śpiewały piosenki. Wielkie paczki ze słodkościami sponsorował Parafialny Zespół Caritas w Barnimiu przy dofinansowaniu Nadleśnictwa Głusko.

My możemy Państwu zdradzić (w wielkiej tajemnicy), że w rolę Mikołaja wcielił się pan Marek Drzymała, a „sanie” powoziła jego małżonka pani Danuta.

Serdecznie dziękujemy za pomoc w organizacji Mikołajek.

XI Ogólnopolska Zbiórka Żywności „TAK POMAGAM”

W dniach 9-10 grudnia 2016 r. na terenie całej Polski odbyła się już po raz XI Zbiórka żywności w ramach akcji „Tak Pomagam”. Zbierano żywność z długim terminem przydatności do spożycia.

Także Wolontariusze naszego Parafialnego Zespołu Caritas w Barnimiu - panie Elżbieta Szumotalska i Helena Babiracka oraz panowie Janusz Wasieczko i Andrzej Konopelski w dniu 9 grudnia 2016 r. w markecie Dino w Drawnie dołączyli do tej ogólnopolskiej Akcji. Dzięki Ludziom Dobrej Woli zebrano 268 kg. żywności na kwotę około 1.500,-zł!

Do koszyka Wolontariuszy trafiała żywność: cukier, mąka, olej, makaron, konserwy, kasza, ryż, herbata, kawa i wiele słodyczy.

Z kolei Wolontariusze Caritas w Barnimiu, w podziękowaniu za żywnościowe dary, częstowali Darczyńców własnymi wypiekami! Tym sposobem każdy kto wsparł tę szlachetną zbiórkę żywności otrzymał pyszne świąteczna pierniczki.

Na koniec zbiórki Pracownikom marketu Dino wręczono dyplom-podziękowania za udział w z akcji "Tak Pomagam" oraz świąteczną "Świecę Caritas".

Wszystkim osobom, które włączyły się do naszej akcji, serdecznie, z całego serca dziękujemy!

Przeczytano: 424 razy. Wydrukuj|Poleć znajomemu|Do góry