27 grudnia 2016 17:31 | Aktualności

POLSKA POMAGA „PŁOMIEŃ MIŁOSIERDZIA”

W całym kraju trwa wielka akcja Caritas i TV Polska  promująca  Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom.

We wszystkich Caritasach całej Polski rozprowadzane są świece WDPD, które są znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi. W naszej parafii świece rozprowadzane są po raz 19, a w Polsce po raz 23.

Świeca Caritas stała w ostatnich latach najważniejszym i najbardziej rozpoznawalnym symbolem Wigilii w Polsce. Każdego roku na milionach stołów wigilijnych płonie nasza świeca. W tym roku, z każdej sprzedanej świecy 10 groszy przeznaczane będzie na pomoc dzieciom z zagranicy. Wsparciem zostaną objęte dzieci uchodźców z Syrii i Iraku. Uzyskane środki ze sprzedaży świec przeznaczamy na organizację letniego wypoczynku dla dzieci z najbiedniejszych rodzin.

Caritas Archidiecezji Szczecińsko – Kamieńskiej znalazł się w grupie miast, które wraz z TVP promowała Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom pod hasłem „Płomień Miłosierdzia”. Festyn z tej okazji odbył się w Szczecinie przy kościele Św. Rodziny.

Na zaproszenie dyr. Caritas ASzK  Ks. Macieja Szmuca  uczestniczyliśmy  w festynie jako Parafialny Zespół Caritas w Barnimiu. Wolontariusze P.Z.C w Barnimiu Ewa Paszkowska, Helena Babiracka i Andrzej Konopelski pomagali pracownikom Caritas ASzK przy sprzedaży świec, kalendarzy i kartek świątecznych. Była to także wspaniała okazja do udzielenia reporterom TVP krótkich informacji na temat naszego Caritas.

Możemy się pochwalić, że atrakcją naszego "stanowiska" były przepyszne pierniczki, wykonane przez p. Elżbietę Szumotalską-mogli się nimi częstować wszyscy Ci, którzy nas odwiedzili na festynie.

Program nagrywany na żywo  transmitowany był co kilka godzin w TVP1, TVP3  i TVP Info. Relacji jest ponad 1 godzina z 4 miast: Olsztyna, Krakowa, Wrocławia i Szczecina.

Bardzo dziękujemy Dyrektorowi Caritas, że mogliśmy pomóc w tak wielkim Dziele.

Relacje z festynów możecie Państwo obejrzeć na stronach:

www.wigilijnedzielo.caritas.pl

www.szczecin.caritas.pl