18 maja 2018 23:03 | Aktualności

Pielgrzymka do Włoch.

Zwiedzaliśmy cudowne miejsca.

Dzień 1. Loreto Sanktuarium Św. Domku, gdzie odbyło się odnowienie przyrzeczeń małżeńskich, a nastepnie krótki wypoczynek na morzem. Potemudajemy sie do  Manopello gdzie znajduje się cudowne oblicze i Lanciano- cud eucharystyczny I naukowo potwierdzony cud na  świecie.

Dzień 2. San Giovani Rotondo, Sanktuarium Ojca Pio,  Sanktuarium Sw. Michala Archanioła w Skale – Monte Sant Angelo. jest to jena z najstarszych sanktuarium Europy. Półwysek Gargano i punkt widokowy gdzie zrobiliśmy zdjęcia na tle gór i wód Adriatyku.

Dzień 3. Rzym.  Audiencja Papieża Franciszka na placu św. Piotra,  spacer do murów watykańskich, Schodów Hiszpańskich na placu hiszpańskim, fontanny Di Trevi, Panteonu,  Piazza Navona . Zwiedzanie zakończone mszą św. w kościele św. Agnieszki.

Dzień 4. Rzym.  Msza w Bazylice św. Piotra w kaplicy św. Józefa. Zwiedzanie Bazyliki św. Jana na Lateralnie + Święte Schody, następnie Bazylika Matki Boskiej Większej  (Śnieżnej) Santa Maria Maggiore, potem Spacer z placu weneckiego (gdzie znajduje się pomnik nieznanego zołnierza – pomnik ojczyzny) Kapitol, przejście wzdłuż Forum Romanum do koleseum i na koniec jeszcze Bazylika św Pawła za murami, gdzie znajdują się medaliony wszystkich papieży.

Dzień 5. Asyż. Zwiedzamy bazylikę św. Franciszka,  bazylikę św. Klary, Plac Ratuszowy, niektórzy pielgrzymi uczestniczyli w tańcach grupy neokatechumenicznej. Na zakończenie pobytu Msza Św. w kaplicy Pokoju w Bazylice Św. Franciszka, a po niej wyruszyliśmy w drogę powrotną do domu.

Serdeczne podziękowania za opiekę nad pielgrzymami, za wszystkie opowieści o miejscach, które zwiedzaliśmy składamy pani Dorocie z biura pielgrzymkowego "Santiago" w Szczecinie oraz kierowcom panu Przemkowi i Łukaszowi, za bezpieczną jazdę i szczęśliwy powrót do domu.

Zdjęcia: