Parafialny Zespół Caritas Barnimie

04 czerwca 2018 22:22 | Aktualności

Dzień Dziecka 2018

W niedzielny, piękny słoneczny dzień, 3 czerwca 2018 r. w miejscowości Barnimie, odbył się XXII Festyn Rodzinny z okazji Dnia Dziecka pn. „Bądźmy Razem – w krainie bajek”. Jak co roku, festyn rozpoczęliśmy mszą święta polową, którą odprawił ks.Maciej Szmuc dyr Caritas AszK oraz nasz proboszcz ks. Kan. Wojciech Kozub. Zaraz po zakończeniu mszy św. wszyscy ruszyli do czekających na nich atrakcji. Największym zainteresowaniem cieszy się zawsze namiot z nagrodami. To stoisko było oblegane od samego początku do ostatniego losu, gdyż głównymi nagrodami były 3 rowery! Mimo, iż przygotowano ponad 1000 losów, to po kilku godzinach Loteria świeciła już pustkami.

Dla wszystkich dzieci przygotowano wiele, niespodzianek! Zawsze największą atrakcją dla dzieci są oczywiście dmuchane zamki, skakańce i zjeżdżalnie. W tym roku na dzieci czekało 5 zamków, niesamowite piłki i stroje do walki sumo.

Do urozmaicenia tego dnia przyczynili się także WOPR Pełczyce-Drawno, Strażacy z Komendy Powiatowej PSP w Choszcznie, Drawieński Park Narodowy, Nadleśnictwo Drawno i pan Wojciech Urbaniak - Starostwo Choszczeńskie, którzy zajmowali się prowadzeniem zajęć animacyjnych dla dzieci. Nie zabrakło także pań , które malowały dzieciom twarze. animatorki z DOK w Drawnie, przejażdżki meleksem z LOT „Wokół Drawy” z Drawna , woził pan B Górski .Atrakcji nie brakowało, mamy nadzieję, że wszystkie dzieci skorzystały z wielu przygotowanych niespodzianek.

Festyn został uświetniony występami artystycznymi scholi z Kalisza Pom., młodych piosenkarzy i zespołów tanecznych z Drawieńskiego Ośrodka Kultury  oraz cygańskiego tańca podopiecznych ze Środowiskowego Domu Samopomocy w Drawnie.

W każdym zakątku naszego stadionu coś się działo! Każde dziecko, które przyjechało do Barnimia otrzymywało prezent, talon na kiełbaskę z grilla, pączka i paczkę ze słodkościami z BIEDRONKI - naszego Sponsora Strategicznego.

Dodatkowo, na każde dziecko przebrane za postać z bajki, czekały specjalne nagrody, które po prezentacji strojów w korowodzie, zostały wręczone dzieciom przez burmistrza Drawna- Andrzeja Chmielewskiego, przełożonego PZC – Andrzeja Konopelskiego i panią dyr DOK – Annę Hińcza-Gnysińską.

Serdecznie dziękujemy wszystkim ludziom dobrej woli, instytucjom, zakładom pracy, którzy przyczynili się do organizacji tego festynu.

Zdjęcia: