Parafialny Zespół Caritas Barnimie

12 stycznia 2019 21:03 | Aktualności

Nie marnuj żywności!!!

Zgodnie z kampanią „Nie marnuj jedzenia – wrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia”, 11 stycznia 2019r, w świetlicy w Barnimiu, odbyło się szkolenie, zorganizowane przez Caritas Szczecińsko-Kamieński. Jest to działanie towarzyszące Programowi Operacyjnemu Pomocy Żywnościowej na lata 2014-2020. Podczas warsztatowych zajęć kulinarnych, uczestnicy dowiedzieli się jak dużo żywności jest marnowanej. Jak przechowywać produkty, na co zwracać uwagę robiąc zakupy i jak zapobiegać marnowaniu żywności.

Na świecie, co roku wyrzucamy 1.3 mld ton jedzenia. Stanowi to 1/3 ilości produkowanej żywności nadającej się do spożycia.  W Europie marnuje się 89 mln ton żywności ,natomiast w Polsce 9 mln. Liczby te dają do myślenia i skłaniają do racjonalnego gospodarowania żywnością.

W dalszej części warsztatów przygotowywano zdrowe surówki na kilka sposobów, które nieco później należało skonsumować w miłym towarzystwie.

Warsztaty przeprowadziły Panie Kamila Kuchta-dietetyk i Małgorzata Wojtasiak-kucharka.

Zdjęcia: