23 maja 2019 18:29 | Aktualności

Program POPŻ

Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej realizuje Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Podprogram 2018 r.-współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Realizacja programu przypadła na okres sierpień 2018 do maja 2019 r. W tym okresie Parafialny Zespół Caritas w Barnimiu po raz kolejny wziął udział jako beneficjent programu. Do powyższego programu zakwalifikowało się 94 rodziny z naszej parafii którzy pozytywnie przeszli weryfikacje w Miejsko Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Drawnie. Żywność w asortymencie 21 produktów spożywczych trafiła do 94 rodzin tj.217 osób. Podprogramie 2018 paczka żywnościowa obejmowała: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane, mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający, gulasz wieprzowy z warzywami, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju, cukier biały, olej rzepakowy, mód wielokwiatowy, kabanosy wieprzowe. Ogólnie wydaliśmy w tym okresie 10.720,30 kg. żywności na łączną kwotę 53.516,58 zł.

W tym momencie zakończyliśmy kolejną edycję PO PŻ ale nie zakończyliśmy programu. W chwili obecnej rozpoczniemy nowy nabór, osoby zainteresowane otrzymywaniem pomocy żywnościowej powinny udać się w okresie czerwiec-lipiec 2019 r. do MG OPS w Drawnie celem wypełnienia stosownych dokumentów.

Dziękuję wszystkim, którzy pomagali przy rozładunku.

Realizacja POPŻ 2014-2020 w Podprogramie 2019 rozpocznie się we wrześniu br.

Zdjęcia: