03 czerwca 2019 21:29 | Aktualności

Dzień Dziecka " Na dzikim zachodzie " 2019 cz. 1

Dwadzieścia trzy lata z rzędu w Barnimiu gromadzący tłumy dzieci, dorosłych , sponsorów i współorganizatorów  organizowany jest przez Zespół Parafialny  Caritas Barnimie pod „wodzą” Przełożonego Andrzeja Konopelskiego orazPrzewodniczącego ks. Wojciecha Kozuba DZIEŃ DZIECKA. Współorganizatorami imprezy był Burmistrz Drawna Andrzej Chmielewski, Powiat Choszczeński i Drawieński Ośrodek Kultury a niezliczona ilość sponsorów oraz atrakcji mogła przyprawić o zawrót głowy.
           Festyn rozpoczął się  Mszą Świętą, którą celebrował  Ksiądz Dyrektor Caritas Szczecińsko- Kamieńskiej  Maciej Szmuc. Potem nastąpił moment uroczystego  powitania gości i otwarcia festynu, którego dokonali główni organizatorzy. Ważnym wydarzeniem było  także wręczenie statuetki  Barnima   dla Zarządu Powiatu Choszczeńskiego za wieloletnią współpracę, wielkie serce i wsparcia naszych festynów, którą odebrała Pani starosta Wioletta Kaszak z rąk  członków kapituły tej statuetki. Również Goodvalley Agro S.A. w Przechlewie z okazji 25 lecia firmy otrzymali okolicznościowy grawerton, który odebrał Pan Janusz Żelazek.
             Tegoroczny Dzień Dziecka zorganizowany został pod hasłem „Na DZIKIM ZACHODZIE”. Takie dziecięce przebrania wszystkie bez wyjątku zostały nagrodzone a główną nagrodę –rower  wylosowała młodziutka mieszkanka Zatomia. Temat imprezy sprawił, że na placu pojawiło się 5 tipi, „indiańskie ognisko”,  bizonica do dojenia oraz wielu kolorowych ” Indian”, którzy zaprezentowali nam swoje obrzędowe tańce. „Indianie” wywodzą się ze Stowarzyszenia Wspierania Tubylczych Amerykanów „KONDOR” w Wałbrzychu.  Imprezę nagłośniała Spółdzielnia Socjalna Art. Music z Grąsów. Wzdłuż linii bocznych boiska przez cały czas trwania festynu świetna bryczka ze Stadniny Koni Przekolno Ewy i Sławomira Lewandowskich woziła chętnych. Zamki dmuchańce/skakańce z Krainy Zabaw w Stargardzie oblegane były właściwie bez przerwy a w międzyczasie Sponsor strategiczny festynu JERONIMO MARTINS BIEDRONKA rozdał setki paczek dzieciom.  Na całej przestrzeni w namiotach i wokół nich wystawiające je firmy i instytucje animowały dzieci. Drawieński Park Narodowy zapraszał do wodnego świata, Nadleśnictwo Drawno uczyło m.in. tropów zwierząt leśnych,  w namiocie Środowiskowego Domu Samopomocy kręciły się balony a w powietrzu fruwały bańki mydlane. W namiocie z kolei Drawieńskiego Ośrodka Kultury (z animatorkami Elżbietą Bacztub-Bakiewicz, Sylwią Kaczor i Renatą Chrzan) każdy mógł wykonać sobie indiańską opaskę oraz pomalować  swoje buzie. Przy okazji prowadziliśmy  rozmowy z dorosłymi  w ramach projektu dofinansowanego przez Narodowe Centrum Kultury w ramach programu DOM KULTURY + Inicjatywy 2019 (Romana Kowalewicz). Były konkurencje sportowe, pokazy Policji i wiele innych atrakcji. Służbę pełnił także WOPR (Pełczyce, Drawno); wiele namiotów zapraszało także dorosłych, m.in. prowadzono akcję „bądź dawce szpiku kostnego”, były pieczone kiełbaski, frytki, granity...a nasz Burmistrz osobiście dzielił  upieczonego dzika.
Od godziny 15 na scenie rozpoczął się występ artystyczny przedzielany losowaniem nagród. Wystąpiły uczestniczki sekcji wokalnej DOK prowadzonej przez Bartka Michalczyka: Hania Dziatko i Karolinka Hejza, tanecznie zaprezentowały się dwie sekcje DOK prowadzone przez instruktor Romanę Kowalewicz CUKSY i BALANS, a niespodziankę w stylu Dzikiego Zachodu sprawili, przygotowani przez instruktor Renatę Brydzińską, wychowankowie Środowiskowego Domu Samopomocy prezentując wokalnie i tanecznie utwór „Piękne życie spędzają kowboje”. Na zakończenie tradycyjnie na boisku LKS „Świt Barnimie” odbył się mecz piłki nożnej.
 Serdecznie gratulujemy OGROMNEMU SZTABOWI LUDZI I INSTYTUCJI, DZIĘKI KTÓRYM TA IMPREZA MOGŁA SIĘ ODBYĆ. Mnóstwo sponsorów, ofiarodawców ale jeszcze więcej było ludzi, którzy przy tym festynie pracowali… Czapki z głów!
                                                                     Tekst  Anna Hińcza-Gnysińska

Lista sponsorów

1. Fundacja Dzieło Św. Jakuba Szczecin
2. Gmina Drawno
3. Sołectwa: Barnimie, Zatom Konotop, Niemieńsko, Kiełpino, Brzeziny,Chomętowo, Święciechów
4 Gmina Kalisz Pom.
5 Zarząd Powiatu w Choszcznie
6 Goodvalley Agro S.A Przechlewo
7 Nadleśnictwo Kalisz Pom.
8 Rebudrog Rębusz Henryk Kolasa
31 Tech Dąb S.C. Drawno
32 Cukiernia Lider-Szczecin
33 Sokół Piotr Choszczno

Składamy serdeczne podziękowania wszystkim wolontariuszom Caritas, ekipie która pomagała przy organizacji festynu jak i po. Wszystkim osobom, które przyniosły nam swoje wypieki, przygotowały smalec i służyły nam  pomocą podczas całej imprezy.
 Serdecznie dziękujemy. Wasza pomoc była bezcenna.

Zdjęcia: