26 października 2019 17:16 | Aktualności

DZIEŃ SENIORA

1 października obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Osób Starszych, 20 października – Europejski Dzień Seniora, a w listopadzie – Ogólnopolski Dzień Seniora. Te daty mają wspólny cel – kształtować społeczne postrzeganie osób starszych oraz inicjować działania, których celem jest zapewnienie seniorom godnego życia.

24 października, najstarsi mieszkańcy Barnimia oraz osoby z parafii, uczestniczące w Programie „Na codzienne zakupy”, którego inicjatorem jest Caritas ASZK z Firmą Biedronka, spotkali się w świetlicy wiejskiej.

Uroczystość rozpoczęła się od powitania seniorów i gości zaproszonych w osobach Wioletty Kaszak -Starosty Choszczeńskiego, Andrzeja Chmielewskiego Burmistrza Drawna i Aleksandra Dementiewa Przewodniczącego Rady Miejskiej w Drawnie oraz wolontariuszy Caritas i członków Rady Sołeckiej przez Andrzeja Konopelskiego -Przełożonego Caritas. Organizatorzy i goście zaproszeni złożyli moc serdecznych życzeń , a następnie wspaniały zespół TRIO KOSTAS wprowadził nas w cudowny, międzypokoleniowy nastrój i dobrą zabawę. Bardzo Wam dziękujemy. Jesteście niezawodni jak zawsze.

Organizując Dzień Seniora chcemy pokazać, że najstarsi mieszkańcy są dla nas bardzo ważni. Czego wyrazem było uhonorowanie przez Burmistrza Drawna Andrzeja Chmielewskiego pani Heleny Babirackiej statuetką AKTYWNY SENIOR.

Dziękujemy wszystkim za przybycie.

Organizatorzy: Sołtys i Rada Sołecka

Parafialny Zespół Caritas.