Parafialny Zespół Caritas Barnimie

28 stycznia 2020 20:40 | Aktualności

Ruszył Nowy Program Unijny POPŻ

plakat_pop.jpgPo wielomiesięcznej przerwie w dostawie żywności unijnej, w styczniu 2020 r. ruszył po raz kolejny nowy program POPŻ 2014-20 Podprogram 2019 pomoc dla najbardziej potrzebujących. Stosowne dokumenty uprawniające do korzystania z żywności unijnej należało wypełnić w miesiącach od czerwca do sierpnia 2019 r. za pośrednictwem pracowników Ośrodka Pomocy Społecznej w Drawnie. W/w oświadczenia i skierowania otrzymały 84 rodziny (211 osób.) z terenu naszej parafii. Pierwszą dostawę otrzymaliśmy 21 stycznia 2020 r. był to groszek z marchewką, fasola, herbatniki maślane i szynka drobiowa. Wolontariusze caritas Barnimie jednorazowo wydali 2088,90 kg. żywności na kwotę 11.304,92

Warto dodać, że dzięki uprzejmości Burmistrza Drawna , drugi rok z rzędu za transport żywności z Golczewa do Barnimia, koszty pokrywa Ośrodek Pomocy Społecznej w Drawnie. Podziękowania kierujemy również do Kierownika OPS i pracowników zajmujących się programem POPŻ, za merytoryczną, bardzo dobrą współpracę. W nowym programie asortyment żywności składa się z 20 produktów, a są to: art. skrobiowe, mleczne, mięsne, warzywne , przetwory owocowe ,cukier, tłuszcze i dania gotowe

W trakcie programu, który będzie trwał do czerwca 2020 r. 1 osoba otrzyma 50,45 kg. żywności unijnej. Żywność jest wydawana w biurze Caritas Barnimie 4a.

Zdjęcia: