22 października 2013 16:51 | Aktualności

„SŁUŻYĆ LUDZIOM TO PRZEDE WSZYSTKIM DAWAĆ SIEBIE”

Mamy dla Państwa pewną informację, która wprawdzie nie jest najnowsza, ale uważamy że każdy sympatyk naszego Parafilanego Zespołu Caritas powinien wiedzieć, że...

13 czerwca 2010 r. w bazylice św. Jakuba w Szczecinie pod przewodnictwem Metropolity Szczecińsko Kamieńskiego Andrzeja Dzięgi odprawiona została Jubileuszowa msza święta, która zgromadziła wielu przedstawicieli Parafialnych Zespołów Caritas, wolontariuszy i ludzi dobrej woli. Centralnym momentem uwielbienia Boga za całokształt 20 letniej posługi było poświęcenie sztandaru Caritas, który został ufundowany przez wszystkie grupy parafialne i sponsorów.

image2.jpgimage1.jpg

Sztandar wykonała Pani Danuta Młodzik, z jednej strony widnieje herb Caritas z datą 1990 r. z drugiej strony sztandaru umieszczono postać ojca świętego, herb papieski i diecezji z papieskim cytatem:

„Służyć ludziom to przede wszystkim dawać siebie”

/powyższy teks zaczerpnięto z wywiadu  Tygodnika Katolickiego-Niedziela z ks. Maciejem Szmucem –Dyrektorem Caritas Archidiecezji Szczecińsko Kamieńskiej./

Duży udział w nadaniu sztandaru dla Caritas Archidiecezji miał pomysłodawca a zarazem Przewodniczący Społecznego Komitetu Obchodów XX lecia Caritas Archidiecezji Szczecińsko Kamieńskiej - Andrzej Konopelski. Wkład finansowy oprócz Parafialnego Zespołu Caritas w Barnimiu wnieśli Członkowie Kapituły Statuetki Barnima i Gmina Drawno.

Skład Społecznego Komitetu Nadania sztandaru Caritas:

1.Konopelski Andrzej - Barnimie

2.Tamara Jędruszek - Szczecin