Parafialny Zespół Caritas Barnimie

26 stycznia 2015 18:51 | Aktualności

DARY UNIJNE – PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

europejskifunduszpomocynajbardziejpotrzebujacymfead.jpgflaga_ue.jpg

DARY UNIJNE –PROGRAM OPERACYJNY "POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020" EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM  (FEAD), REALIZOWANYM W PODPROGRAMIE 2014

Na nowych zasadach i na razie tylko jednorazowo najbardziej potrzebujący w naszej parafii odebrali dary unijne z programu POPŻ. Ogółem z pomocy żywnościowej skorzystało 138 osób. W „paczce” znajdowało się 5 produktów: olej, cukier, makaron, mleko i konserwy – mielonka wieprzowa.

img_4105_800x600.jpgimg_4092_800x600.jpgimg_4095_800x600.jpgimg_4102_800x600.jpg

Łącznie Parafialny Zespół Caritas w Barnimiu, rozprowadził 2014,80 kg. żywności  na kwotę 5.108,12 zł.

img_4096_800x415.jpgimg_4097_800x600.jpgimg_4094_800x600.jpgimg_4101_800x600.jpg

Nowy program dopiero się "szlifuje" i na dobre wejdzie prawdopodobnie od czerwca 2015 r.

helpinghands.jpg

Osoby chętne do korzystania z tego programu będą musiały skontaktować się z naszym Caritasem celem odbioru stosownego dokumentu, z którym należy się zgłosić do Ośrodka Pomocy Społecznej w Drawnie i udokumentowania wszystkich źródeł dochodów. Pracownik OPS stwierdzi czy dana rodzina lub osoba spełnia warunki finansowe zgodne z wytycznymi Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej. Jeżeli tak, to kieruje petenta do naszego Caritas.

Priorytetem jest pomoc rodzinom wielodzietnym, rodzinom niepełnym i osobom bezdomnym.