Parafialny Zespół Caritas Barnimie

22 grudnia 2015 20:26 | Aktualności

Spotkanie opłatkowe - Barnimie 2015.

W sobotę 19 grudnia w świetlicy wiejskiej w Barnimiu, Parafialny Zespół Caritas przygotował spotkanie opłatkowe dla osób samotnych i schorowanych z naszej parafii. Wieczór ten rozpoczął się nastrojowym Występem Jasełkowym Dzieci, przygotowanym przez panie Agnieszkę Biegniewską i Dorotę Konopelską.

img_5855.jpg

img_5856.jpgimg_5857.jpg

img_5859.jpgimg_5862.jpgimg_5885.jpgimg_5869.jpg

Trud Maluchów i towarzysząca występom trema, zostały wynagrodzone przez panią sołtys Katarzynę Komorowską, która wręczyła Dzieciom  słodkie upominki.

img_5895.jpgimg_5871.jpgimg_5872.jpg

Oprócz pięknych jasełek, Dzieci  przygotowały również dla wszystkich uczestników Spotkania upominki, w postaci aniołków, a  Caritas obdarował wszystkich czekoladowymi mikołajami….

winter.jpg

A po odczytaniu fragmentu Pisma Świętego wszyscy  składali sobie świąteczne życzenia i łamali się opłatkiem.

img_5887.jpgimg_5888.jpgimg_5891.jpg

Był to wstęp do dalszego goszczenia się i kosztowania wigilijnych  potraw, przygotowanych specjalnie na ten dzień przez naszych Wolontariuszy. Wśród dań oczywiście nie mogło zabraknąć tradycyjnego karpia, pierogów i uszek.

img_5899.jpgimg_5896.jpgimg_5908.jpg

Tradycją tego uroczystego spotkania jest wspólne śpiewanie kolęd- nie inaczej było i w tym roku... Wśród nocnej barnimskiej ciszy popłynęły słowa wielu pięknych, tradycyjnych polskich kolęd…. Spotkanie było bardzo nastrojowe i przepełnione wzajemną życzliwością i świąteczną miłością… bo przecież, moi Mili, nadchodzą Święta!

img_5901.jpgimg_5907.jpgimg_5912.jpg

img_5911.jpgimg_5873.jpg

Na naszej świątecznej kolacji opłatkowej gościliśmy radną gminną panią Weronikę Kaszuba i panią Katarzynę Komorowską – gospodarza naszego Barnimia.

Dziękujemy wszystkim życzliwym osobom, darczyńcom za pomoc w organizacji tej wspaniałej wieczerzy.

christ.jpg