Parafialny Zespół Caritas Barnimie

17 marca 2016 21:16 | Aktualności

Przypomnijmy sobie co robiliśmy w zeszłym roku..., czyli kilka słów o naszym corocznym sprawozdaniu.

Ten emblemat zobowiązuje..., my w naszym Parafialnym Zespole Caritas Barnimie możemy dumnie nosić znaczek CARITASU wpięty w klapę naszych firmowych strojów.

Chcielibyśmy przedstawić Państwu Sprawozdanie z naszej działalności w ubiegłym roku:

Parafialny Zespół Caritas w Barnimiu tworzy 13 wolontariuszy z 6 miejscowości:  Zatomia, Konotopia, Niemieńska, Dominikowa, Podegrodzia i Barnimia. W roku sprawozdawczym byliśmy organizatorami wielu imprez...

Na początku roku, w trakcie ferii zimowych, opłaciliśmy dwukrotnie transport dzieci z terenu naszej parafii do kina i na zabawę karnawałową. A gdy rozpoczęła się wiosna...

W miesiącu kwietniu z okazji obchodów roku  św. Jana Pawła II zorganizowaliśmy   pielgrzymkę do Wadowic, Kalwarii Zebrzydowskiej   i Częstochowy. W pielgrzymce uczestniczyło 50 osób. Opiekunem duchowym był ks. kan. Wojciech Kozub.

Miesiąc czerwiec to najważniejszy dzień dla dzieci czyli Dzień Dziecka, jest to nasza sztandarowa impreza. Festyn z okazji Dnia Dziecka pt. „Bądźmy Razem” jest największą imprezą tego typu w powiecie.

W tym dniu każde dziecko (w roku 2015 było ich aż 742)  wszystkie atrakcje oraz wyżywienie miało ufundowane przez nasz Caritas.  Wszystkie Dzieci otrzymały również paczki ze słodyczami (był to prezent od sponsora strategicznego Biedronka).

W okresie przedwakacyjnym dzieci z parafii Barnimie uczestniczyły jeszcze w dwóch imprezach wyjazdowych. Pierwsza to wyjazd 15 dzieci na Dzień Otwartej Bramy do Arcybiskupiego Wyższego Seminarium Duchownego w Szczecinie, gdzie na uczestników czekało wiele konkursów z nagrodami, turniejów i zabaw na dmuchanych zamkach, były występy i oczywiście ciepły posiłek oraz pyszne ciasto.

Kolejna impreza wyjazdowa odbyła się w Choszcznie, było to powitanie wakacji  pod nazwą „Powiat Dzieciom”. Podczas imprezy Klauni i animatorzy bawili dzieci swoimi licznymi zabawami i konkursami. Było malowanie twarzy oraz mnóstwo słodkości i napoje. W imprezie wzięło udział 38 osób.

Także w trakcie wakacji nasz Zespół Caritasu zadbał o najmłodszych - 5 naszych podopiecznych wyjechała na 10 dniowy turnus do miejscowości Brzózki koło Trzebieży.  Pozostali 43 osoby  wyjechały  do Parku Rozrywki „Dziki Zachód” do Zieleniewa k/Kołobrzegu. Dzieci spędziły tam cały dzień i wróciły bardzo  szczęśliwe. Nasze Pociechy tradycyjne otrzymały obiad, a za dobre sprawowanie lody.

Z kolei koniec wakacji to czas, kiedy myślimy o wyprawkach dla dzieci idących do szkoły. Z tym wiąże się akcja „Tornister Pełen Uśmiechów”. Aż 40 tornistrów, wyposażonych zgodnie z przygotowaną ulotką zawierającą wykaz artykułów szkolnych, trafiło do  dzieci z gorzej sytuowanych rodzin naszej parafii.

We wrześniu uczestniczyliśmy w obchodach 25 lecia Caritas Archidiecezji Szczecińsko Kamieńskiej. W gali, która odbyła się w Filharmonii Szczecińskiej, uczestniczyli również władze Gminy Drawno pan Burmistrz Drawna Andrzej Chmielewski i Przewodniczący Rady Miejskiej w Drawnie Czesław Paszkiewicz.

Tradycyjnie także w miesiącu wrześniu, szczepimy dzieci w wieku od 6 do 12 lat, są to szczepienia przeciw grypie. Szczepienie odbywa się pod nadzorem lekarza. Tę akcję  prowadzimy już od 9 lat.  W 2015 roku szczepieniu poddało się 40 osób.

W trakcie roku sprawozdawczego, nasi wolontariusze PZ Caritas w Barnimiu dwukrotnie wzięli udział w Ogólnopolskiej Akcji Zbiórki Żywności „TAK POMAGAM”. Zbiórkę przeprowadziliśmy w dwóch punktach, Mini Samie „KAROTKA” oraz Markecie „DINO”. Podczas zbiórki wielkanocnej i bożonarodzeniowej zebrano 322 kg. żywności. Z zebranych produktów przygotowano 20 paczek dla najbardziej potrzebujących osób.

Końcówka każdego roku to także dwie bardzo ważne imprezy. Jedna to organizacja paczek dla dzieci z okazji Mikołaja. Ostatnio przygotowano aż 92  paczki! Mikołaj dotarł do każdego kościoła i kaplicy w parafii, gdzie czekały na niego dzieci.

Druga impreza jest organizowana dla  najstarszych  obywateli naszej parafii, osób starszych, samotnych i schorowanych. Dla nich organizowana jest Wieczerza Wigilijna z udziałem Burmistrza Drawna. Podczas tej Wieczerzy spotkało się 41 osób, wszyscy otrzymali prezenty świąteczne.

Do połowy okresu sprawozdawczego przyznawaliśmy comiesięczne stypendium dla 6 uczniów. Z kolei przez cały rok staramy się wspomagać rodziny będące w trudnych sytuacjach finansowych. Odbywa się to poprzez załatwianie różnych codziennych spraw wnoszenie opłat za wodę, energię elektryczną, pomoc w wykupie leków, pomoc w kupnie drewna na opał, wykup biletu miesięcznego i rozdawanie bonów świątecznych.

Wolontariusze Caritas w Barnimiu uczestniczyli w rekolekcjach adwentowych i wielkopostnych w Szczecinie,  braliśmy udział w spotkaniach opłatkowym i jajeczkowym organizowanym przez Caritas Archidiecezjalny. Ci wspaniali ludzie utrzymują biuro i magazyn Caritas. Praca naszych wolontariuszy to również  sprzedaż kartek świątecznych, baranków  i świec  w ramach akcji Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom.

Wszystkim naszym wolontariuszom, sponsorom, darczyńcom oraz sympatykom składamy serdeczne podziękowania za wspieranie naszej organizacji.

Wszystkich oczywiście, zapraszamy serdecznie na naszą stronę internetową www.caritasbarnimie.pl, gdzie można szerzej dowiedzieć się o naszej działalności.

A pod zakładką SPRAWOZDANIA znajdziecie Państwo szczegółowe zestawienie naszej zeszłorocznej działalności...